top of page

Vrienden van God

Zondag 5 februari was er een speciale viering in de heilige Bavo. Er was namelijk een familieviering, met de aanwezigheid van de kinderen die zich voorbereiden op hun eerste heilige Communie.


Zondag 5 februari was er een speciale viering in de heilige Bavo. Er was namelijk een familieviering, met de aanwezigheid van de kinderen die zich voorbereiden op hun eerste heilige Communie. De zes kinderen waren gekomen met hun families om zich voor te stellen aan de parochie, en hun wens aan te duiden om de Eerste Communie te ontvangen.


Het thema van het project is Vrienden van God. God wil namelijk bevriend zijn met ons mensen, een duidelijke manier om dat te zien is het feit dat wij gelovigen het Lichaam van Christus – de heilige Communie – mogen ontvangen! Daarom hadden de kinderen een vriendschapsverzoek voorbereid, met hun foto, leeftijd, hobby etc. Het was een mooie viering. En nu kunnen wij parochianen speciaal voor deze kinderen bidden opdat ze zich goed voorbereiden op dit belangrijk moment in hun leven: Jezus in hun hart ontvangen!


Het recept voor heiligheid is allemaal hier: blijheid, school en gebed, en goed doen.

Pater Esko vertelde in de preek een verhaaltje van de Heilige Don Bosco, een Italiaanse priester uit de 19de eeuw. Deze priester had een groot huis voor jongens. In dat huis leerde de jongens bidden, konden ze naar school gaan en samen spelletjes spelen. Op een dag pakte Don Bosco heel veel pennen en papier, en riep alle jongens bij zich. Hij zei: binnenkort hebben we een groot feest en ik wil dat iedereen opschrijft wat hij graag wil hebben. Al de kinderen begonnen te schrijven wat ze wilden hebben. Don Bosco las ze achteraf één voor één en ontdekte één bijzonder briefje. Don Bosco las het en stond verwonderd. Er stond: “Kun je me helpen om heilig te worden”. Deze jongen wilde geen nieuw speelgoed of nieuwe kleding, maar hij wilde iets heel speciaals, hij wilde het béste: hij wilde bevriend zijn met God. En Don Bosco wist meteen wie dit geschreven had, het was Domenico Savio, een van de liefste kinderen van het huis. Dus hij riep de jongen bij zich en zei: “Als je moeder een taart maakt, dan gebruikt ze een recept, en het recept geeft aan welke ingrediënten er gemengd moeten worden: suiker, bloem, eieren, gist.... En hij zei: ook om heiligen te maken heb je een recept nodig, en dat wil ik je geven. Het bestaat uit drie ingrediënten die je samen moet mengen. Ten eerste: vrolijkheid. Wat je van streek maakt en je vrede wegneemt, behaagt de Heer niet. Gooi het eruit. Ten tweede: je plichten van studie en gebed. Aandacht op school, inzet om te leren, bereidwillig (en met liefde) bidden als je daartoe wordt uitgenodigd. Ten derde: doe goed voor anderen. Help de mensen om je heen als ze het nodig hebben, ook al kost het je veel moeite. Het recept voor heiligheid is allemaal hier: blijheid, school en gebed, en goed doen.

Comments


bottom of page