top of page

Cantilene

Het koor in Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming in Vogelenzang

IMG_0576_edited.jpg

Onze geschiedenis

Op 16 december, de verjaardag van onze toenmalige pastor Huub Hanssen, is een eerste aanzet gegeven tot het oprichten  van een gemengd koor op de zaterdagavond (op zondagmorgen zong het het parochiële koor Cecilia). Deze datum wordt als oprichtingsdatum beschouwd. Uitgangspunt was het zingen van jongerenkoormuziek. Onder de dertigers (net te oud voor het jongerenkoor Jevoa) en ook ouderen bleek voldoende animo om zich aan te sluiten.


Op zaterdag 3 maart 1984 werd voor het eerst in een viering gezongen. Het koor zocht nog naar een naam en dat werd Cantilene, een Italiaans woord, dat als (kerk)muziek in het algemeen wordt aangeduid. Het woord is afgeleid van het Latijnse werkwoord cantare, dat zingen betekent.


De organist van het eerste uur was Cock Heemskerk, een medeparochiaan. Cock werd na ruim 13 jaar opgevolgd door Tom Spaapen. Tom was en is muziekleraar op het Adelbertcollege en heeft zijn opleiding afgerond op het Koninklijk conservatorium in Den Haag. Hij was een grote inspiratiebron voor ons koor, we hebben veel van hem geleerd.


Ook aan het tijdperk Tom kwam een einde (2020). Nu begeleidt hij nog af en toe bij belangrijke vieringen, zoals Allerzielen en de Paaswake.
Verder wordt Cantilene bij afwisseling begeleid door Heidi Meiland (oud-organiste van ons jongerenkoor Jevoa) en door twee van onze leden, Marieke Rolvers-Metselaar aan de piano en Lilian Ryan-Warmerdam aan het orgel.


Op 16 december 2023 bestaan we dus officieel 40 jaar. We zijn al een aantal jaren het enige koor in Vogelenzang. We zingen met veel enthousiasme en hebben in de verloop van de tijd een eigen klank ontwikkeld. 


Cantilene bestaat heden uit 9 sopranen, 9 alten en (de dirigent meegerekend, want hij zingt ook mee) 8 heren (4 bassen en 4 tenoren). Gezien de leeftijd van de meesten kan het koor nog wel vele jaren voort.


Nieuwe leden, vooral ook dames, zijn van harte welkom. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. U kunt gerust de dirigent persoonlijk benaderen of opbellen: tel. 023-5848293.


Cantilene probeert voor elke viering een goede mix te vinden van samenzangbevorderende (in Vogelenzang zingt men graag mee) en "uitvoerende" liederen. De laatstgenoemde zijn nodig als uitdaging voor het koor.


Het koor zingt op zondag twee keer in de maand, bij een maand van vijf weekends drie keer. We repeteren drie maal in de maand op vrijdagavond van 19.00-20.15 uur, waarna koffie.

Fons Spaapen, dirigent

bottom of page