top of page

Uitje met de vormelingen

Op zaterdag 25 februari hebben we een uitstapje gedaan naar Amsterdam met enkele vormelingen van onze parochies.

Op zaterdag 25 februari hebben we een uitstapje gedaan naar Amsterdam, met twee tieners die in december het Vormsel hebben ontvangen; de andere twee konden er deze keer niet bij zijn. Amsterdam is niet alleen een mooie stad, maar het is ook rijk aan geschiedenis, denk maar aan de vele kerken en musea; allemaal hebben ze iets te vertellen over onze historie. Deze keer zijn we naar het museum Ons’ Lieve Heer op Solder gegaan, naar de St. Nicolaasbasiliek en de St. Jozefkerk in de Kalverstraat (ook wel de Papegaai genoemd).


Ons’ Lieve Heer op Solder is een museum (dicht bij de Oude Kerk) dat een goed beeld geeft hoe het leven in Amsterdam er enkele eeuwen geleden uitzag. Voor diegene die er nog niet geweest zijn is hier een kleine beschrijving: in 1578 namen de protestanten de macht in handen, en werden de katholieke kerken in de stad (en in vele delen van Nederland) overgenomen en bestemd voor de protestante eredienst. Het katholicisme werd niet verboden, maar het was niet toegestaan om het openlijk te belijden. Daarom moesten onder andere de katholieken zich verscholen in schuilkerken, of beter gezegd huiskerken. Mensen maakten in hun huis een kapel en nodigde een priester uit om de H. Mis te vieren. Er waren veel huiskerken in de stad. Helaas zijn de meeste huiskerken later verloren gegaan, maar deze is bewaard en momenteel een monument. (Hier meer informatie: https://opsolder.nl/het-monument/).


Méér dan tweehonderd jaar lang hebben de katholieken op deze manier het geloof moeten belijden.

Het is heel bijzonder te zien hoe de gelovigen toentertijd veel tijd en geld investeerden om tóch het geloof te belijden, en de H. Mis te kunnen bijwonen. Méér dan tweehonderd jaar lang hebben de katholieken op deze manier het geloof moeten belijden. Wat een prachtige getuigenis! Want ook dankzij hun vele offers hebben wij tot op vandaag het geloof.


Na ons museumbezoekje gingen we naar de St. Nicolaasbasiliek, een prachtige kerk recht tegenover het Centraal Station. Voordat we weer verder gingen, hebben we onze maag gevuld met een lekker broodje en iets lekkers. Na dit vitaal moment, zijn we verdergegaan naar de Papegaai, ook een verscholen kerk in de bekende winkelstraat in Amsterdam. De kerk valt bijna niet op, maar toch is het een prachtige locatie om even naar binnen te gaan; even een kaarsje aansteken en een gebedje doen. En tenslotte, waren de tieners maar al te blij om even naar de Jamin te gaan om iets lekkers uit te zoeken.


Het was een leuke dag, we hebben kunnen genieten. We hebben geloof en geschiedenis kunnen “aanraken” in hartje Amsterdam, in een gezellig sfeer. Zeker is het de moeite waard om nog een uitstapje te doen – en niet alleen met de vormelingen :)

Comments


bottom of page