Op 16 maart was weer de Stille Omgang in Amsterdam. Hoe mooi is het om te zien dat deze bijzondere eeuwenoude katholieke traditie zich voortzet tot op vandaag! 1345 was het jaar dat de stad Amsterdam voor eeuwig zou veranderen: het Eucharistisch wonder (het mirakel) op de Klaverstraat. De meeste Nederlanders kennen deze straat van de vele winkels of als de duurste straat bij Monopoly. Toch is de ware rijkdom van deze straat niet te danken aan de vele winkels maar aan het Eucharistisch wonder. Op de oorspronkelijke plaats van het wonder hangt een gevelsteen met het opschrift: “1345 - Gedachtenis ter Heilige Stede”.
Vele heilige Missen werden gevierd in de Amsterdamse kerken op deze bijzondere avond. Er komen immers groepen vanuit heel het land. Daarna loopt men de Stille Omgang – dezelfde route die gebruikt werd voor de Sacramentsprocessie, voordat het verboden werd in 1578 door het protestantse stadsbestuur.
Een leuk weetje is dat er verschillende groepen te voet naar Amsterdam gaan. Zo gaat er al jaren (25 jaar!) een klein groepje vanuit onze parochie vanuit Haarlem, er gaat een groep vanuit Utrecht, en dit jaar zijn we ook met een groep jongeren vanuit de St. Jozefkerk (Haarlem) gelopen.
We begonnen met een gebed en de reiszegen in de mooie kerk aan de Jansstraat. En zo begon onze bedevaart. Na meer dan 30.000 stappen te hebben gezet, waren we er eindelijk. Allemaal een beetje moe, maar zeker heel erg blij. We hebben prachtig weer gehad en hebben samen gebeden en gelachen. Bij aankomst gingen we samen een hapje eten en sloten ons aan bij het jongerenprogramma in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Keizersgracht. Daar waren honderden jongeren aanwezig voor een getuigenis van Chantal Wouters, voor de Aanbidding, vele jongeren die het Sacrament van Boete en Verzoening ontvingen, de heilige Mis en daarna de Stille Omgang. Het was een mooie ervaring en een bijzondere genade: katholiek Nederland liep door de straten van Amsterdam om te bidden!
Meer info over de geschiedenis van Stille Omgang: https://www.stille-omgang.nl/het-mirakel-van-amsterdam/
Comments